Visit Homepage
Skip to content

Kunst kijken met kinderen

Met je kind naar het museum. Meestal valt die onder de noemer: wens van de ouder(s). Je kleine man of vrouw vindt er niets aan. Maar toch. Je wilt en zult van je iPad-minnende smurfje een ware cultuurliefhebber maken. Dat vind ik een lovenswaardig streven, dat begrijp je. Daarom ga ik je daar een handje bij helpen. Spoonful of Art presenteert: Kunst kijken met kinderen.

Natuurlijk zijn er bij de grote musea altijd wel rondleidingen voor kinderen beschikbaar, in de vorm van een audiotour of een app op je telefoon.

Mocht je daar geen tijd voor hebben, of je kind heeft daar echt geen trek in, wees dan zelf creatief. Geef je bezoek aan het museum een bepaald thema. Bijvoorbeeld: dieren zoeken. Zo heb ik al menig succesvol half uur gevuld in het Rijksmuseum. We vonden daar zwanen, honden, katten, paarden, zelfs draken in het Aziatisch Paviljoen. Opeens was kijken naar kunst toch wel erg leuk, vond ook mijn toen 4-jarige zoon.

Wil je wel een programma volgen, al dan niet met gids of met een deel zelf aan de slag, geef ik je hier wat tips. Let op: vaak geldt dat je van te voren moet aanmelden/boeken/reserveren.

Amsterdam

Rijksmuseum

Het Rijksmuseum is een nogal groot museum. Niet zo gek, dus, dat er veel verschillende dingen te doen zijn voor kinderen. Hieronder een selectie.

Peuter en kleuter kinderrondleiding

‘Voor de kleinste bezoekers bieden we een spannende reis naar de Speciale Collecties. Waar oude voorwerpen kinderogen doen groeien. Tijdens deze rondleiding kom je langs een schip waar de bemanning nog aanwezig is. Wat doen ze daar en …wat doet dat schaap daar? Kom en ontdek samen deze bijzondere rondleiding.’ Voor kinderen van 3 to 5 jaar.

Familie-avontuur JIJ en de Gouden Eeuw

‘Ga op expeditie naar het ijskoude Nova Zembla, ontsnap in de boekenkist van Hugo de Groot of kruip in het hoofd van Rembrandt.’ Een programma voor families met kinderen vanaf 6 jaar.

Familierondleiding Grote Rijksmuseum Voorleesboek

‘Bekijk alle topstukken van de Gouden Eeuw. Een actrice vertelt de verhalen van de beste Nederlandse kinderenboekenschrijvers. ‘Een verfrissende hoogtepunten rondleiding met theater, spektakel en actie!’ Voor families met kinderen vanaf 6 jaar. 

Familierondleiding Hoogtepunten

Ga met je gezin actief het museum in, met een zaklamp, vliegbril, vergrootglas én… een kanon. Op die manier maak je een ontdekkingsreis langs de hoogtepunten uit de Nederlandse kunst en geschiedenis. Voor families met kinderen van 6 tot 12 jaar.

Multimediatour: families

Het Rijks speelt goed in op de liefde van kinderen voor multimedia-apparaten. Zo is er bijvoorbeeld het familiespel. ‘Een dynamisch groepsspel waarbij je samen binnen één uur acht bijzondere geheimen van het Rijksmuseum gaat ontrafelen. Als dit lukt wacht er aan het einde van de tour een verrassing. Je speelt met twee tot vier personen, ieder met zijn eigen apparaat. ‘ Voor families met kinderen vanaf 7 jaar.

Stedelijk Museum

Familiespoor

‘Volgens Piet Mondriaan waren rood, geel en blauw de puurste kleuren. Barnett Newman wilde met rood, geel en blauwe schilderijen gevoelens losmaken. Gerrit Rietveld bedacht zelfs huizen in deze kleuren. En jij? Ga met de gratis Familiesporen goed voorbereid op ontdekkingstocht en kom bijzondere en grappige dingen te weten over de kunst en het museum.’

Familierondleiding

‘Samen naar kunst kijken is niet alleen leerzaam, het is ook heel leuk! In de familierondleiding beleef je het museum en de kunstwerken met elkaar, onder begeleiding van een museumdocent.’ Voor kinderen van 6 tot 12 jaar.

Workshop door kunstenaars

‘Nieuwsgierige bezoekers van 6 tot 12 jaar gaan zondagmiddag om 14.00 uur naar de studio’s. Daar volgen zij een bijzondere workshop bij een kunstenaar of ontwerper en gaan zelf aan de slag met tips uit de eerste hand.’
Voor kinderen van 6 tot 12 jaar.

Ons’ Lieve Heer op Solder

Eens iets anders dan the usual suspects. Ons’ Lieve Heer op Solder, een zeldzaam goed bewaard gebleven grachtenhuis, herbergt een ware kerk op zolder. Het is een bijzondere plek om rond te lopen. En ze hebben ook een kinderprogramma.

Lieveheersbeestje op Solder

Kapoentje, een lieveheersbeestje dat in Ons’ Lieve Heer op Solder woont, leidt kinderen door het museum. ‘Via een spoor van Lieveheersbeestjes en met een mooi boekje dwalen ze door de kamers, de kerk en de keukens van het museum. Kastjes met een plaatje van Kapoentje mogen opengemaakt worden, zodat de jonge bezoekers spelenderwijs de verschillende thema’s van het museum ontdekken. Wat is een altaar en wie was Maria? Hoe werkt een orgel? Hoe leefden Amsterdammers in de 17e eeuw en wat is biechten?’ Voor kinderen van 5 tot 10 jaar.

Feest! op Solder

Deze audiotour geeft de achtergronden van onze feestdagen, zoals Sinterklaas, Kerst, Pasen en Pinksteren. Je weet wel, die dagen waarvan we weten dat ze christelijk van oorsprong zijn, maar waarvan we zijn vergeten wat we dan precies vieren. Voor kinderen van 10 tot 12 jaar. 

Amsterdam Museum

Sec gezien geen zuiver kunstmuseum, al kom je er genoeg prachtige werken tegen. En als je kinderen eenmaal een goede ervaring in een museum hebben gehad, willen ze de volgende keer wel nog eens. Trust me, ik spreek uit ervaring.

Het kleine weeshuis

Ontdek hoe het leven in een weeshuis van de 17e eeuw eruit zag. Met Het Kleine Weeshuis wordt de bijzondere geschiedenis van het gebouw, dat vroeger een weeshuis was, tot leven gebracht.De allerkleinste bezoekers kunnen onderweg verstopte dieren in het weeshuis ontdekken en kinderen vanaf 7 jaar gaan op stap met de weesjongen Jurriaan. Als je het echt groots wilt aanpakken, kan je je kind alvast opwarmen met een online game en knutselmateriaal voor thuis. Leuk voor de hele familie en de allerkleinsten. Vanaf 7 jaar kan je een niveautje stijgen.

Van Gogh Museum

In het Van Gogh kunnen kinderen goed terecht als ze zelf willen knutselen. Maar er is ook een leuke speurtocht.

Kinderworkshops

Is je kind geïnteresseerd in het zelf maken van kunstwerken? Geef je kleine Vincent of Vicenza dan op voor een van de workshops. Wisselend aanbod, voor kinderen van 6 tot 12 jaar.

De koffer van Vincent

De koffer van Vincent zit vol met leuke opdrachten. Met de inhoud kun je samen de schilderijen van Vincent van Gogh verkennen. Af te halen bij de informatiebalie. Voor kinderen van 6 tot 12 jaar.

Het Van Gogh heeft ook nog een leuke gratis speurtocht, voor als de koffertjes op zijn. Of natuurlijk gewoon, als je van speurtochten houdt. Voor kinderen van 6 tot 12 jaar.

Familietour

Leuke audiotour voor de hele familie. Voor kinderen van 6 tot 12 jaar.

Kunst kijken met kinderen
George Gillis Haanen, de avondschool, 1835. Olieverf op paneel, 64 cm × 50 cm. Rijksmuseum, Amsterdam.

 

Rotterdam

Kunsthal

Een dagje Rotterdam met een bezoek aan een echt Rem Koolhaas gebouw. Dat ook nog eens in aan het Museumpark ligt. Top!

Het gebouw is een ervaring op zich, met de bijzondere architectuur. Door onder meer het vernieuwende materiaalgebruik, de a-typische plaatsing van de ingang en de steile hellingbanen trekt het internationale architectuurliefhebbers. Ook kinderen vinden dit een spannend gebouw.

“Met de Kijk&Doe – tochten gaan kinderen van 6 tot 12 jaar zelfstandig door de hoofdtentoonstelling van dat moment. Voor jongeren van 12 – 18 jaar zijn er Kijkwijzers.

De Kijk&Doe – tochten en Kijkwijzers bevatten verschillende (teken)opdrachten en vragen en prikkelen om anders naar de tentoongestelde werken te kijken.

In het KunsthalLAB kun je iedere dag zelf aan de slag, met activiteiten die zijn toegespitst op de tentoonstellingen. Kijk hier wat je op dit moment in het KunsthalLAB kunt doen.

Ook organiseert de Kunsthal regelmatig activiteiten speciaal voor families en kinderen, zoals in de schoolvakanties en op de KunsthalFAMILIEdagen. De activiteiten variëren van workshops, rondleidingen en verhalenvertellers tot kookles, knutselen en muziek- en dansoptredens.”

 

 

Save

Bewaren

BewarenBewaren

Meest recente berichten