Visit Page
Verder naar bericht

Een intiem kerstfeest: de aanbidding van de herders

Gelukkig kerstfeest, allemaal!

Om even goed in de kerstsfeer te komen, heb ik een kijkje genomen in mijn uitgebreide collectie van kunstwerken die Christelijke feestdagen verbeelden. Een van mijn favoriete werken rondom de geboorte van Christus is De aanbidding van de herders door Bartolomé-Esteban Morillo (1617-1682), een Spaanse kunstenaar uit de Barok-periode.

Ik vind het een prachtig werk, omdat er een bepaalde intimiteit in te zien is die je niet vaak ziet in soortgelijke stukken.

Het kindeke Jezus is in het centrum van het werk geplaatst, als (letterlijk) stralend middelpunt. Hij ligt in een soort houten kist, gevuld met hooi. Twee engelen zweven boven zijn hoofd, hoog in de lucht.

Maria, gekleed in de haar zo kenmerkende kleuren rood en blauw, toont haar pasgeboren baby aan drie mannen die om de baby heen staan. Josef is er ook bij, hij staat naast Maria en wijst met zijn vinger naar Jesus.

De drie mannen zijn herders, wat duidelijk wordt gemaakt door hun simpele kleding en de stok die een van de heren bij zich heeft. Een van de herders knielt voor het kindje neer. De kijker kan zo een blik werpen op zijn blote, vieze voeten. Deze man is arm en werkt op het land, dat is zonneklaar.

De herders zijn in aanbidding van het kind, zoals het knielen van de ene man en het samenknijpen van de handen van de andere man aantonen. De dame aan de linkerzijde brengt iets voor Christus mee: duiven, een traditioneel cadeau ter purificatie na de geboorte.

De knielende herder houdt zijn hand op een schaapje, dat de poten aan elkaar vastgebonden heeft. Dit gebonden lam staat symbool voor de latere opoffering van Christus voor de mensheid.

Rond de centrale voorstelling zien we nog een aantal andere bekende dieren uit het Kerstverhaal: de ezel en de os. Alles klopt, we zijn in de stal van Bethlehem.

Een leuk detail vind ik het vrolijke kindje naast de vrouw op links. Het kijkt lachend op naar de vrouw, terwijl het naar de baby wijst. De geboorte van het Christuskind is, naast een heilig iets, ook duidelijk een blijde gebeurtenis. Net als, hoop ik, voor veel mensen op dit moment.

Ik wens iedereen dan ook een blijde kerst toe.

Bartolomé-Esteban-Morillo_The-Adoration-of-the-Shepherds
Bartolomé-Esteban Murillo,The Adoration of the Shepherds, c. 1665 – c. 1670. Oil on canvas, 146.7 x 218.4 cm. The Wallace Collection, London.

Nieuwsbrief

Wil je op de hoogte blijven van de laatste blogposts? Geen probleem. Abonneer je hier.

Feel free to share

Facebook
Twitter
Pinterest
LinkedIn
Instagram

Laat als eerste een reactie achter

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Meest recente berichten

Wordpress Social Share Plugin powered by Ultimatelysocial