Visit Page
Verder naar bericht

Gustav Klimts Judith komt naar Nederland

In mijn eerste post heb ik aandacht besteed aan Caravaggio’s verbeelding van het bijbelse thema Judith en Holofernes.
Een grappig toeval (of hangt zoiets vaak in de lucht? Wie zal het zeggen…) wil dat het Gemeentemuseum Den Haag vandaag heeft aangekondigd een andere prachtige versie tijdelijk naar Nederland te halen. Vanaf 12 maart 2016 zal daar Gustav Klimts Judith I te zien zijn.

Ik heb het genoegen gehad om in Wenen, waar het werk normaal gesproken hangt, oog in oog te staan met dit geweldige werk. Ik was betoverd door zowel het materiaalgebruik (bladgoud) als de wijze waarop Klimt zijn Judith heeft afgebeeld.

Waar we haar in de kunstgeschiedenis toch vooral kennen als een strijdlustige tante met zwaard, zet Klimt haar in een totaal ander licht. Hier zien we een erotisch geladen Judith. Lustig kijkt zij neer op de kijker, met zwoele oogopslag en geopende mond. Als je je blik van de hare kunt afwenden, valt pas op dat ze een hoofd onder haar linkerarm geklemd heeft. Het is van ondergeschikt belang, blijkt ook uit het feit dat het hoofd niet eens geheel in het beeldkader geplaatst is. Met haar rechterhand lijkt ze, haast teder, over Holofernes’ haar te strijken.

Ik ben heel benieuwd naar de setting waarin het Gemeentemuseum Judith vanaf maart tentoonstelt. Het is in elk geval een aanrader om Judith I daar te gaan bekijken!

Gemeentemuseum Den Haag, vanaf 12 maart 2016. Details volgen later via hun website.

Gustav Klimts Judith I (en het hoofd van Holofernes)
Gustav Klimt, Judith 1 (und der Kopf des Holofernes), 1901. Oil on canvas, 84 x 42 cm. Österreichische Galerie Belvedere, Vienna.

Nieuwsbrief

Wil je op de hoogte blijven van de laatste blogposts? Geen probleem. Abonneer je hier.

Feel free to share

Facebook
Twitter
Pinterest
LinkedIn
Instagram

Laat als eerste een reactie achter

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Meest recente berichten

Social media & sharing icons powered by UltimatelySocial