Visit Page
Verder naar bericht

Van Vincent van Gogh naar Jheronimus Bosch

Wat lijstjes zijn voor muziek, boeken en films, zijn jaartallen voor de kunst. Musea en aanverwante instellingen zijn vooral dol op sterfjaren van kunstenaars. Dan valt er fijn wat te vieren. Zo was 2015 het jaar waarin Vincent van Goghs 125e sterfdag werd herdacht. We zagen speciale tentoonstellingen, boeken, documentaires en zelfs een nieuwe vleugel voor het Van Gogh Museum de revue passeren. Maar: move over 2015, enter 2016.
Ook wel: van Vincent van Gogh naar Jheronimus Bosch.

Het is het komende jaar 500 jaar geleden dat Jheronimus Bosch (Jeroen van Aken, c. 1450-1516) stierf. Dit gegeven wordt groots, (lees: het hele jaar door) gevierd. Met name Den Bosch, waar de kunstenaar geboren, getogen en gestorven is, pakt uit. Vijf jaar voorbereiding loont, want het programma is indrukwekkend.

Stichting Jheronimus Bosch 500 heeft een website ontwikkeld, www.bosch500.nl, waar veel informatie over de kunstenaar en zijn werk op te vinden is. Ook kun je daar het jaarprogramma opzoeken. Er is echt van alles te beleven in Den Bosch aangaande Jeroen. Er zijn tentoonstellingen, theaterstukken, documentaires, lezingen, lampionoptochten, noem maar op. Ook aan de merchandising is gedacht. Wil je je koffie voortaan in een Bosch-kopje? Geen probleem, kun je kopen. Je kunt er zelfs een hotelovernachting boeken. Wat ik je overigens van harte kan aanraden, want Den Bosch is ook ’s avonds een leuke stad.

Twee dingen springen er wat mij betreft uit: de tentoonstelling Visioenen van een Genie en de Bosch Parade.
De tentoonstelling in het Noordbrabants Museum is echt heel uitzonderlijk. Nog nooit zijn zo veel werken van Bosch samengebracht. Twintig schilderijen, negentien tekeningen, verschillende drieluiken en panelen komen ‘naar huis’. Negen werken worden er zelfs speciaal voor gerestaureerd. Ook kun je panelen uit zijn werkplaats en van belangrijke navolgers bezichtigen. Ten slotte geven nog zo’n 70 kunstwerken uit de 15de en 16de eeuw context aan zijn werk.

Visioenen van een Genie is van 13 februari tot en met 8 mei te zien. Bekijk de trailer alvast, als opwarmertje. Echt een buitenkans, niet missen dus.

De Bosch Parade vindt sinds 2010 plaats. Op drie dagen in juni worden de wateren rond de stad gevuld met een kleurrijke stoet van vaartuigen,  geïnspireerd door en in de geest van het werk van Bosch. Je kunt aan de waterkant kijken naar allerlei disciplines, zoals beeldende kunst, dans en architectuur. Aangezien het dit jaar ook echt 500 jaar geleden is dat Bosch stierf, wordt deze editie naar verwachting extra bijzonder.

Kortom: Dat gaat naar Den Bosch toe…!

Van Vincent van Gogh naar Jheronimus Bosch
Jheronimus Bosch, Visioenen van het Hiernamaals, c. 1505-15. Oil on panel. Museo di Palazzo Grimani, Venezia.
Van links naar rechts:
Het aards paradijs, 88,5 x 41,5 cm.
De tenhemelopneming van de gelukzaligen, 88,5 x 41,5 cm
De val van de verdoemden, 88 x 44 cm.
De rivier naar de hel, 88 x 44 cm.
Foto en beeldverwerking: Rik Klein Gotink en Robert G.Erdmann voor het Bosch Research and Conservation Project
Van Vincent van Gogh naar Jheronimus Bosch
Affiche Bosch Parade 2016

Save

Nieuwsbrief

Wil je op de hoogte blijven van de laatste blogposts? Geen probleem. Abonneer je hier.

Feel free to share

Facebook
Twitter
Pinterest
LinkedIn
Instagram

Laat als eerste een reactie achter

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Meest recente berichten

Social media & sharing icons powered by UltimatelySocial