Visit Page
Verder naar bericht

Anish Kapoor oog in oog met Rembrandt

Oh, Anish Kapoor… Mijn held.

Als ik moest kiezen tussen het werk van alle kunstenaars uit de kunstgeschiedenis, zou ik zonder twijfel voor Kapoor gaan. In de jaren negentig ben ik in Londen soort van per ongeluk naar een tentoonstelling van zijn werk geweest. Ik wist niets van de kunstenaar en ging totaal blanco de zaal binnen. Sinds dat moment ben ik verkocht. De liefde is nooit meer overgegaan.

Gelukkig voor mij en alle andere Nederlandse fans heeft Museum De Pont in Tilburg warme banden met de Britse kunstenaar. Zij hebben een aantal prachtige stukken van Kapoor in hun permanente collectie. In 2013 exposeerde De Pont een prachtig overzichtstentoonstelling, waar ik voor 8WEEKLY een recensie over schreef.

Maar, oh vreugde, er doet zich momenteel nog een prachtige kans voor om Kapoors werk te bekijken. En dat ook nog eens op zo ongeveer de mooiste plek van Nederland.

Drie werken van Kapoor, Internal Object in Three Parts, hangen op dit moment in de eregalerij van het Rijksmuseum. Pal tegenover Rembrandts meesterwerken als De Joodse bruid en De Staalmeesters.

Deze drie stukken van Kapoor zijn nogal verontrustend. Als ik naar ze kijk, moet ik denken aan menselijk vlees, bloed, botten. Er straalt een bepaalde mate van geweld en agressie uit, alsof er iemand is verscheurd en aan het canvas is bevestigd. Dit gevoel wordt versterkt als je bedenkt dat Kapoor onder andere de Griekse legende van Marsyas wilde onderzoeken. In dat verhaal bindt Apollo de sater Marsyas aan een boom en vilt hem, levend. Naar.

Je kan je afvragen waarom deze stukken nu precies hier hangen. In museumtaal wordt daar een prachtige draai aan gegeven, namelijk dat de werken een visuele dialoog aangaan met Rembrandts werk. Klinkt fantastisch, maar wat wordt daar eigenlijk mee bedoeld?

Simpel gezegd komt het neer op een soort kijk-en-vergelijk-onderzoek. Het is de bedoeling dat je heel goed naar het werk van Kapoor en Rembrandt kijkt en bepaalde verbanden probeert te leggen.

Je kunt je dingen afvragen als: Zijn de werken op een bepaalde manier hetzelfde? Kan je die overeenkomsten omschrijven? Of juist de verschillen onder woorden brengen?

Kijk daarbij naar elementen als kleur, materiaalgebruik, de manier waarop de verf of het materiaal op de drager (ondergrond) is aangebracht. Dikke klodders? Fijne penseelstreken? Dat soort aanwijzingen.
Wat voor emoties roepen de werken bij je op? Zijn die met elkaar in relatie te brengen? Zijn die emoties van invloed op de manier waarop je het werk van de kunstenaar bekijkt?

Ook als dit soort kunstpraat je boven je pet gaat, is het absoluut de moeite waard om naar Kapoor te gaan kijken. De aanwezigheid alleen al van deze vlezige stukken in een zaal met Rembrandts, Vermeers en andere hoogtepunten uit de gouden eeuw is een visueel spectakel. Hoe je er theoretisch mee omgaat, maakt daarvoor eigenlijk niet uit.

Je kunt de tentoonstelling bezoeken tot 6 maart, 2016

In de toekomst zal ik ongetwijfeld meer over Kapoor schrijven, dus wees gewaarschuwd.

Tot slot laat ik je achter met een fijn filmpje waar de charmante Brit aan het woord wordt gelaten over deze expositie.

 

Anish Kapoor in het Rijksmuseum
Anish Kapoor, Internal Object in Three Parts. Eregalerij, Rijksmuseum, Amsterdam. Foto: Olivier Middendorp.
Nederland, Amsterdam, 27-11-2015. Anish Kapoor, Internal Object in three parts. Perspresentatie in de Eregalerij van het Rijksmuseum. Foto: Olivier Middendorp.
Anish Kapoor, Internal Object in Three Parts. Persconferentie in de Eregalerij,  Rijksmuseum, Amsterdam.
Foto: Olivier Middendorp. Achter Kapoor: Internal Object in Three Parts, 2013-2015 (detail). © Anish Kapoor; Courtesy the artist & Lisson Gallery.

Nieuwsbrief

Wil je op de hoogte blijven van de laatste blogposts? Geen probleem. Abonneer je hier.

Feel free to share

Laat als eerste een reactie achter

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Meest recente berichten

Wordpress Social Share Plugin powered by Ultimatelysocial