Visit Page
Verder naar bericht

De Pont is jarig

Een van de leukste musea van Nederland, het Tilburgse De Pont, is jarig. Al 25 jaar wordt er kunst verzameld. Je kan in deze voormalige wolspinnerij terecht voor een prachtige collectie van hedendaagse kunst. Van Anish Kapoor tot Ai Weiwei, veel hedendaagse helden zijn er vertegenwoordigd.

Wie jarig is, trakteert natuurlijk. Vandaar dat de zaak vanaf donderdag 2 maart iedere donderdagavond tot 20.00 uur openblijft. Als je na 17.00 uur binnenloopt, is de toegang bovendien gratis en voor niks.

Dit is dus je kans om kennis te maken met de collectie van De Pont, en het prachtige gebouw. De monumentale oude fabriek heeft een hele grote, lichte zaal die zich uitstekend leent voor het opstellen van hedendaagse kunstwerken.

Wolhokken

Maar wat het pand extra bijzonder maakt, zijn de zogenaamde wolhokken, die aparte, intieme ruimtes vormen. Mijn favoriete werk van het museum is gesitueerd in een van die hokken. Het heet Descent into Limbo (1992), oftewel afdaling in het ongewisse, van Anish Kapoor. Mocht je mijn blog vaker lezen, dan weet je al dat dat mijn kunstidool is. Ik schreef er bijvoorbeeld dit stuk over.

De Pont is jarig
Anish Kapoor, Afdaling in het ongewisse/Descent into Limbo,
1992. Fiberglas, acrylmedium en pigment,
variabele afmetingen. Museum De Pont, Tilburg. Gesitueerd in een van de wolhokken.

Zoals je op de foto kan zien, is er een zwarte cirkel op de grond geplaatst. Maar is het wel een cirkel? Terwijl je het wolhok betreedt, wordt duidelijk dat het een gat in de grond is. Alhoewel, naarmate je dichterbij komt, twijfel je daar nog even aan.

Je kunt het werk heel dicht benaderen, en in het zwarte gat turen. Hoe diep is het? Dat is eigenlijk niet te zeggen. Het gebruikte, intens donkere pigment reflecteert totaal geen licht. Daarom heb je geen enkele referentie naar de grootte en diepte van de ruimte onder de cirkel.

Anish Kapoors werk ervaren is altijd een feestje. Ken je het nog niet? Des te meer reden om De Pont te bezoeken.

Fiona Tan

Naast de permanente collectie heeft het museum ook interessante tijdelijke tentoonstellingen. Zoals op dit moment Ascent van Fiona Tan.

Het is een tweedelige installatie, gemaakt in opdracht van het Izu Photo Museum in Shizuoka, Japan. De installatie bestaat uit een montage van meer dan 4.000 foto’s van de berg Fuji die werden aangeleverd door het publiek of geselecteerd uit de collectie van het Izu Photo Museum.

De Pont is jarig
Film still. Courtesy the artist, Frith Street Gallery, London and Wako Works of Art, Tokyo.
De Pont is jarig
De Pont Museum, 2017.
De Pont is jarig
Planet Circle, Richard Long 2013
collectie De Pont Museum, Tilburg. Fotografie: Peter Cox. Op de achtergrond zie je de voormalige wolhokken.

 

 

Nieuwsbrief

Wil je op de hoogte blijven van de laatste blogposts? Geen probleem. Abonneer je hier.

Feel free to share

Laat als eerste een reactie achter

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Meest recente berichten

Wordpress Social Share Plugin powered by Ultimatelysocial