Visit Page
Verder naar bericht

De conceptuele portretfotografie van Aisha Zeijpveld

Al een tijdje ben ik van plan iets te schrijven over de conceptuele portretfotografie van Aisha Zeijpveld. Haar werk kwam me onder ogen bij This Art Fair, waar ze de poster voor maakte. Vorig weekend las ik een interview, waar de bijbehorende foto’s van Zeijpvelds hand waren. Voor mij een friendly reminder voor een stukje. 

Zoals zoveel fotografen maakt Zeijpveld zowel commercieel als vrij werk. Ze mag bijvoorbeeld Frame Magazine en De Volkskrant tot haar opdrachtgevers rekenen. En ze leverde ook foto’s voor het debuut van Maaike Ouboter. Maar ook haar eigen ideeën mogen er zijn.

Maaike Ouboters albumcover. Foto: Aisha Zeijpveld.

Conceptuele portretfotografie

Zeijpveld maakt zogenaamde conceptuele portretfotografie. Vrij vertaald wil dat zeggen dat ze een bepaald onderliggend idee, een concept, aan haar portretten toevoegt. Haar foto’s zijn nooit alleen maar opnames van haar onderwerpen, zo mooi mogelijk in beeld gebracht. Er zit een gelaagdheid in haar werk.

Dat komt soms letterlijk tot uiting, zoals in het albumwerk van Maaike Ouboter. Maar ook figuurlijk, zoals de fotoserie in Volkskrant Magazine van Jort Kelder ter gelegenheid van diens nieuwe programma Ten strijde!. Zeijpveld speelt daar met zaken als ruimtelijke indeling. Ook voegt ze nogal eens absurdistische of surrealistische elementen aan haar foto’s toe.

Interview in Volkskrant Magazine met Jort Kelder vanwege zijn nieuwe tv-programma Ten Strijde!. Foto: Aisha Zeijpveld.

Krachtige portretten

Nou heb je in de kunst met regelmaat het probleem dat een overkoepelend idee groter wordt dan het eigenlijke onderwerp. In portretfotografie overschreeuwt het concept dan het portret. En boet het portret flink aan kracht in.

Wat ik knap vind aan Zeijpvelds werk, is dat het conceptuele element haar portretten juist versterkt. De serie van Dennis Storm voor Volkskrant Magazine is daar een goed voorbeeld van. Er zitten conceptuele trucs in verwerkt, die het portret krachtiger maken.

De conceptuele portretfotografie van Aisha Zeijpveld
Dennis Storm in Volkskrant Magazine. Foto: Aisha Zeijpveld.
Poster van This Art Fair. Foto: Aisha Zeijpveld
Cover Frame Magazine. Foto: Aisha Zeijpveld.
Cover Sir Edmund. Foto: Aisha Zeijpveld
De conceptuele portretfotografie van Aisha Zeijpveld
Een voorbeeld haar vrije werk. Foto: Aisha Zeijpveld
De conceptuele portretfotografie van Aisha Zeijpveld
Vrij werk. Foto: Aisha Zeijpveld

Kijk maar eens rond op haar website, en stop vooral ook bij haar personal work.

 

Nieuwsbrief

Wil je op de hoogte blijven van de laatste blogposts? Geen probleem. Abonneer je hier.

Feel free to share

Laat als eerste een reactie achter

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Meest recente berichten

Wordpress Social Share Plugin powered by Ultimatelysocial