Visit Page
Verder naar bericht

Narcissus, naamgever van narcissen

Het is lente, en dat is te merken. Naast dat het zonnetje aan kracht wint, komen overal bloemetjes uit de grond. Hier in Amsterdam zie je een explosie van narcissen. Ze staan gezellig naast bomen en in grasvelden. Er is echter iets typisch aan deze bloem: het kopje hangt omlaag. Laat dat nu gelijk de reden van zijn naam zijn. Spoonful of Art presenteert een klein mythologisch verhaaltje: Narcissus, naamgever van narcissen. 

Narcissus stamt uit de Griekse mythologie. Eigenlijk heet hij dan ook Narkissos, maar ik houd hier de latijnse naam aan.

De man was een heel aantrekkelijke kerel. Maar ook arrogant, en niet zo bereikbaar. Hij had één grote hobby: de jacht. In andere zaken was hij niet geïnteresseerd. Dus ook niet in de liefde.

Veel vrouwen werden verliefd op Narcissus, maar dat werd helaas nooit iets. Narcissus was alleen maar aan het jagen.

Echo

Op een dag vindt de bergnimf Echo hem in het woud. (Wat is een nimf? Hier lees je meer). Ze wordt op slag verliefd op hem, en volgt hem overal waar hij gaat. Door een vloek van Hera, kan Echo alleen de laatste woorden van iemand herhalen.

Als Narcissus Echo ziet, wijst hij haar direct af. Dat komt zo hard aan bij de nimf, dat haar hart breekt. Ze verstopt zich in grotten, en kwijnt uiteindelijk helemaal weg. Het enige wat van haar overblijft, is haar stem die alle laatste woorden herhaalt. Een echo, dus.

Toch verliefd

Terug naar Narcissus. Zijn harde afwijzing van Echo laat de goden niet onberoerd. Nemesis, godin van de wrekende gerechtigheid (mooie functie), vervloekt hem. Zij laat Narcissus verliefd worden op zijn eigen spiegelbeeld.

Als Narcissus in een helder watertje zijn beeltenis weerspiegeld ziet, valt hij in katzwijm. Maar als hij zijn spiegelbeeld probeert te kussen of zijn hoofd weer opricht, verdwijnt het beeld. Narcissus is gedoemd om voor eeuwig, zijn hoofd naar beneden gebogen, zijn spiegelbeeld te aanbidden. Tenslotte kwijnt ook hij weg en verandert zijn bloed in bloemen: de narcissen.

Mooi verhaal, niet? Dat vonden verschillende kunstenaars nu ook. Hieronder zie je een paar voorbeelden uit de schilderkunst, van niet de minsten. Ik noem een Salvador Dali, Caravaggio, Poussin. Op Pinterest heb ik er ook een bordje van gemaakt, zie hier.

Meer lezen

Wil je meer weten over de metamorfose van Narcissus? Je kan terecht bij het prachtige boek van Ovidius, Metamorphosen. Dit historische werk staat bol van de gedaanteverwisselingen uit de antieke tijd.

Of je houdt dit blog in de gaten, natuurlijk. Ik deel hier geregeld mythologische verhalen, zoals dit stuk.

Caravaggio, Narcissus, 1594-1596. Olieverf op doek, 110 x 92 cm. Galleria Nazionale d’Arte Antica, Rome.
Narcissus, naamgever van narcissen
John William Waterhouse, Echo and Narcissus, 1903. Olieverf op doek, 109,2 x 189,2 cm. Walker Art Gallery, Liverpool. Een 20e eeuwse versie van het verhaal. Zie je hoe ongelofelijk verliefd Narcissus op zijn spiegelbeeld is?
Narcissus, naamgever van Narcissen
Nicolas Poussin, Echo en Narcissus, 1630. Olieverf op doek, 100 x 74 cm. Louvre, Parijs. Hier een ander moment uit het verhaal, die meer paste bij de stijl van Poussin. Er zijn variaties waarin wordt verteld dat Venus uit medelijden Narcissus tot bloem maakt. Dat staat hier te gebeuren. Je herkent Venus aan haar zoontje Amor.
Narcissus, naamgever van narcissen
Salvador Dali, The Metamorphosis of Narcissus, 1937. Oil on canvas, 78,3 x 50,8 cm. Tate Modern, London. Wat lastiger te herkennen, maar toch echt Narcissus die in het water staart.

Bewaren

SaveSave

Nieuwsbrief

Wil je op de hoogte blijven van de laatste blogposts? Geen probleem. Abonneer je hier.

Feel free to share

Laat als eerste een reactie achter

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Meest recente berichten

Wordpress Social Share Plugin powered by Ultimatelysocial