Visit Page
Verder naar bericht

Panorama Pijbes

Heb je gisteren toevallig televisie gekeken? De eerste aflevering van Panorama Pijbes kwam langs. In deze nieuwe, achtdelige serie onderzoekt Wim Pijbes het Nederlandse landschap, bekeken door de ogen van kunstschilders. 

Je kent de naam Wim Pijbes vast wel. Voorheen directeur van het Rijksmuseum (lang) en Museum Voorlinden (kort). Als kunsthistoricus gaat hij nu op zoek naar schilderijen die de schoonheid van Nederland laten zien. In acht afleveringen spreekt hij kunstenaars, verzamelaars en andere kunstkenners, die hem helpen met zijn zoektocht.

Nederland in de hoofdrol

In de eerste aflevering was het thema De kust. Pijbes bekeek Panorama Mesdag, maar ook schilderijen van Haagse School-schilder Willem Roelofs en Piet Mondriaan. Hoe verschillend de werken ook mogen ogen, de gemene deler is een hoofdrol voor het Nederlandse landschap.

Pijbes bekijkt schilderijen uit verschillende periodes en kunsthistorische stijlen. Van Breugel tot Mondriaan. Zijn reis voert ons langs de kust, door bossen, langs rivieren en naar de stad. Aan het einde heb je vast een mooi beeld van hoe kunstenaars door de eeuwen heen hebben gekeken naar ons landschap. En vooral ook van wat er van over is.

Panorama Pijbes
Wim Pijbes. Foto uit de serie Panorama Pijbes. Copyright: NTR-Wim Kluvers.

Ik zit volgende week weer klaar voor aflevering twee,  Achter de Dijk. Leuk!

Panorama Pijbes, vanaf 22 maart elke woensdag om 20.25 uur, NPO 2.

Kijk de aflevering van gisteren terug via deze link.

Voor een preview van de volgende aflevering, zie de video hieronder.

 

 

 

Nieuwsbrief

Wil je op de hoogte blijven van de laatste blogposts? Geen probleem. Abonneer je hier.

Feel free to share

Laat als eerste een reactie achter

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Meest recente berichten

Wordpress Social Share Plugin powered by Ultimatelysocial