Visit Page
Verder naar bericht

Prints in Paris 1900. Van elitair tot populair.

In het Van Gogh Museum is een fraaie tentoonstelling aan de gang. In Prints in Paris 1900. Van elitair tot populair reis je terug naar de tijd van het Parijs van het fin de siecle. De tijd dat posterkunst een interessante transitie ondergaat. 

In de periode rond 1890-1905 is het in Parijs een kleurrijke bedoening. De stad hangt vol met bontgekleurde affiches, gemaakt door beroemde kunstenaars. Kunstenaars die met hetzelfde gemak ook prachtig werk voor particuliere verzamelaars maken. Zowel de contrasten als de overeenkomsten tussen de elitaire en populaire kunst worden in deze tentoonstelling fraai duidelijk.

Elitair

Prints in Paris 1900. Van elitair tot populair.
Henri de Toulouse-Lautrec, Affiche voor het café-concert Le Divan Japonais, 1893.

Op de begane grond duik je in de wereld van de Parijse verzamelaar. Deze rijke elite laaft zich aan grafische werken, die ze verzamelen in hun huiskamers. Speciaal vormgegeven mappen, zelfs hele kasten worden gebouwd om de werken zo goed mogelijk tot hun recht te laten komen. De vormgeving van de tentoonstelling geeft een mooi en duidelijk tijdsbeeld weer.

Prints in Paris 1900. Van elitair tot populair.
Zaalbeeld Prints in Paris 1900. Van elitair tot populair.

Populair

Een verdiepinkje omhoog ben je opeens op straat. Grote, kleurrijke posters eisen je aandacht op. Deze zijn vaak gemaakt door dezelfde kunstenaars als die je al beneden hebt gezien. Zij werken nu namelijk ook aan kunstvormen die voorheen niet tot hoge kunst werden gerekend, zoals decoraties, prenten en affiches.  Mannen als Henri de Toulouse-Lautrec en Pierre Bonnard wenden nieuwe prenttechnieken aan om volop te experimenteren met verschillende kunstvormen. Met als gevolg dat heel Parijs een bont kunstwerk wordt.

Apotheose

Uiteindelijk komt alles weer samen in het huis van de verzamelaar, die de affiches van buiten weer naar binnen brengt. In zijn privé-galerie zijn nu beide vormen te zien. Het laatste deel van de tentoonstelling geeft ook een goed beeld van deze fase van Franse prentkunst.Dat hier een soort over-the-top effect ontstaat, wordt ook behoorlijk duidelijk.

Deze tentoonstelling is een enorme aanrader voor fans van poster- en affichekunst. Het geeft een goed beeld van deze kunstvorm in het Parijs van rond 1900. Maar ook als je geïnteresseerd bent in de sociale ontwikkelingen van die tijd, is een tochtje naar het Van Gogh Museum een aanrader.

Prints in Paris 1900. Van elitair tot populair. Van Gogh Museum. 3 maart tot en met 11 juni 2017.

Wil je zien wat er nog meer op de kunstagenda van Amsterdam staat? klik dan hier.

Save

Save

Nieuwsbrief

Wil je op de hoogte blijven van de laatste blogposts? Geen probleem. Abonneer je hier.

Feel free to share

Laat als eerste een reactie achter

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Meest recente berichten

Wordpress Social Share Plugin powered by Ultimatelysocial