Visit Page
Verder naar bericht

Nederlandse kunstenaar Sjaak Kooij

In december vorig jaar was ik te gast bij This Art Fair. Een mooie beurs, want ze besteden ook aandacht aan kunstenaars die (nog) niet door een galerie worden vertegenwoordigd. Daar liep ik tegen het werk en lijf van Nederlandse kunstenaar Sjaak Kooij aan.

Ik was onder de indruk van zijn kleurrijke doeken over eigentijdse onderwerpen. Sindsdien volg ik zijn werk. De laatste tijd maakt hij veel stukken, en is er een expositie gaande in Amsterdam. Tijd voor een stukje over deze kunstenaar.

Dutch contemporary artist Sjaak Kooij
Sjaak Kooij, Threepenny battalion, 2016. Oil on canvas, 120 x 150 cm. This work is included in the collection of JH Dozier.

Kunstenaar, leraar, muzikant

Sjaak Kooij (1982) is opgeleid aan de Amsterdamse Hogeschool voor de Kunsten, oftewel de AHK. Tegenwoordig is hij zelfstandig kunstenaar, en geeft hij les aan kinderen op de middelbare school. Door zijn nevenactiviteiten, Kooij is ook actief bezig geweest met muziek, heeft hij een aantal jaren wat minder kunst gemaakt. Maar sinds 2015 is hij back with a vengeance.

Om te ervaren hoe het is om non-stop kunst te maken, reisde Kooij vorig jaar twee maanden naar Detroit. Die stad heeft hem geïnspireerd. Zoals hij zelf zegt:

Detroit is een mooie illustratie van het rafelrandje van de westerse beschaving.

Dat komt mooi tot uiting in zijn huidige werk. Met een kersvers portfolio presenteerde hij zich opvallend op This Art Fair.

Wat maakt deze hedendaagse kunstenaar? En waar gaat zijn werk over?

Kooij maakt schilderijen, die sociale, culturele en politieke onderwerpen aansnijden. Hij combineert beelden uit de media met schijnbaar alledaagse gebeurtenissen. Die wisselt hij af met beeld uit zijn eigen archief. Met die mix aan beelden creëert hij als het ware een nieuwe context, waardoor je als kijker op een andere manier naar zijn thematiek kijkt.

Dutch Contemporary artist Sjaak Kooij
Sjaak Kooij, dilapidated 2, 2016. Oil on canvas, 50×50 cm. Inquiries: www.sjaakkooij.com.

Contrasten

Zijn werken zijn over het algemeen kleurrijk. Veel felle roden, roze, en geel. Daarentegen zijn de thema’s wat minder vrolijk. Anonimiteit, vervreemding, vergankelijkheid. Zijn ze het resultaat van het individualisme van onze maatschappij? Het geeft je als kijker te denken.

Contrasten in zijn werk zijn niet alleen te vinden op inhoudelijk vlak. Ook in de manier hoe Kooij zijn werken maakt, komen die tot uiting. Hij werkt met lagen en met verschillende materialen. Hij voegt verf toe, maar haalt het ook weer weg. Of schildert over iets heen. Zo onderzoekt hij niet alleen alledaagse thema’s, maar ook het proces van het schilderen zelf.

Tentoonstelling Amsterdam

Ben je nieuwsgierig geworden naar Kooijs werk en wil je het live bekijken? Dat kan. In galerie Ron Lang Art in Amsterdam is een solo-expositie aan de gang, getiteld Ramshackle day parade.

Sjaak Kooij, Ramshackle day parade, 6 april tot 6 mei 2017. Ron Lang Art, Laurierstraat 82, Amsterdam.

Je kan uiteraard naar zijn site of zijn werken op Instagram bewonderen.

Dutch contemporary artist Sjaak Kooij
Sjaak Kooij, Anatomical Lesson, 2015. Acryl on canvas, 150 x 200 cm. Private collection.
Hedendaagse kunstenaar Sjaak Kooij
Sjaak Kooij, Joram and Vincent, 2017. Oil on canvas, 76 x 76 cm. Inquiries: www.sjaakkooij.com

Save

Nieuwsbrief

Wil je op de hoogte blijven van de laatste blogposts? Geen probleem. Abonneer je hier.

Feel free to share

Laat als eerste een reactie achter

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Meest recente berichten

Wordpress Social Share Plugin powered by Ultimatelysocial