Visit Page
Verder naar bericht

Rubens en Jessica Jones

In het kader van Kunst Gespot vroeg een lezer mij of ik wist welk schilderij er in seizoen twee van Jessica Jones te zien was. In aflevering twaalf spat er een groot werk van de beeldbuis af, ogenschijnlijk een soort kunstbehang

Een kleine zoektocht later ben ik er achter. Het gaat om een werk Peter Paul Rubens. Rubens’ kunst komt wel vaker op tv, zoals ook al bleek uit mijn stukje over een aflevering van Mr. Selfridge.

In Jessica Jones betreft het een stuk dat je in het Metropolitan Museum of Art in New York in het echt kan bezichtigen. Het is getiteld The Feast of Acheloüs.

Rubens en Jessica Jones
Screenshot uit Jessica Jones, seizoen 2, aflevering 12. Alle rechten van dit beeld liggen bij Netflix en consorten. Ik laat het hier slechts ter referentie zien.

In dit werk heeft Rubens samengewerkt met een andere grootheid uit de kunstgeschiedenis, Jan Breughel. Zij werkten begin zeventiende eeuw vaker samen. in dit werk maakte Rubens de figuren, Brueghel deed de rest.

Ovidius

Dan een klein stukje mythologie, mijn favoriete kunsthistorische achtergrondinfo. Over wie gaat het hier? Wie is toch Acheloüs, en wat voor een feest geeft de beste man?

Welnu, het onderwerp komt uit de onverslaanbare verhalen van Ovidius, uit de gebundelde boeken van Metamorphosen. In boek acht treffen we Acheloüs. Hij is een riviergod in Epirus, het Noordwesten van Griekenland. Op een dag krijgt hij een bezoekje van Theseus. Die ken je wellicht als die man die de Minotaurus versloeg op Kreta, om er vervolgens met Ariadne vandoor te gaan. En haar ook weer ergens achter te laten. Daar zijn overigens ook prachtige werken van gemaakt. Maar ik dwaal af.

Riviergod

Acheloüs, dus. Na een jachtpartij keert Theseus terug naar Athene, waar hij wordt ontvangen door de riviergod. Het water in de rivier staat gevaarlijk hoog. Acheloüs waarschuwt Theseus dat het beter is om de krachtige stroming niet te trotseren, maar om te wachten totdat het water wat gezakt is. Theseus volgt deze raad op, en wordt zijn gast. Hier wordt het interessant, want Rubens heeft de omschrijving van het paleis in dit verhaal vrij goed gevolgd.

“(…)Vochtig mos vormde een zachte bodem, vakken met parelschelp en purperslakken, om en om, versierden het plafond.”

Kijk nu eens goed op dit werk. Je ziet de schelpen zitten, en de voet van de man aan de rechterkant van de tafel zakt een beetje weg in het mos. Mooi, hè?

Rubens en Jessica Jones
Peter Paul Rubens & Jan Brueghel the Elder, The Feast of Acheloüs, ca. 1615. Oil on wood, 108 x 163.8 cm. The Metropolitan Museum of Art, New York.

Metamorfose

Tijdens dit feestje vertelt Acheloüs aan Theseus over een episode uit zijn verleden. Theseus kijkt in de verte naar een groot eiland. Hij vraagt zijn gastheer welk land dat is. De riviergod antwoordt dat het eigenlijk meerdere eilanden zijn, die door de grote afstand een geheel lijken. Wat blijkt? Dit waren vroeger nimfen, die ooit een dansfeest vierden. Ze waren alleen vergeten Acheloüs uit te nodigen. Vond-ie niet zo leuk. Voor straf spoelde hij de nimfen met land en al naar zee, waar ze door de kracht van de golven in stukjes uiteenbraken. Zo is de eilandengroep der Echinaden ontstaan. Aldus Acheloüs.

Deze gedaanteverwisseling is slechts een van de velen die in het boek van Ovidius voorkomen. Een ware klassieker, en onmisbaar voor mensen die meer willen weten van kunstgeschiedenis en mythologie. En als je van wreedheden houdt, kom je ook prima aan je trekken.

 

 

SaveSave

SaveSave

SaveSave

SaveSave

Nieuwsbrief

Wil je op de hoogte blijven van de laatste blogposts? Geen probleem. Abonneer je hier.

Feel free to share

Facebook
Twitter
Pinterest
LinkedIn
Instagram

Laat als eerste een reactie achter

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Meest recente berichten

Wordpress Social Share Plugin powered by Ultimatelysocial