Visit Page
Verder naar bericht

Wereldverteldag

Van de week was het Wereldverteldag. Er zijn dagen die thema’s hebben waar ik minder mee heb. Zoals Landelijke Compostdag (14 maart), Chocoladerozijnendag (morgen, maar hoezo?) of Wereld Back-up Dag (31 maart, wel een goed idee overigens).

Maar goed, Wereldverteldag, dus. Elk jaar op 20 maart gehouden, en een wereldwijd fenomeen. Op die dag wordt de vertelkunst gevierd. De orale vertelkunst, let wel. Mensen vertellen al sinds het begin der tijden verhalen aan elkaar. Om dit te vieren, wordt er elk jaar van alles georganiseerd op het gebied van verhalen vertellen, met een overkoepelend thema.

Mythos
het logo van Wereldverteldag

Mythen

Voor 2019 is het thema vast bekend, te weten Myths, Legends, and Epics. Oftewel mythes, legendes, en epische verhalen. Leuk! Helemaal in mijn straatje!

Want welke verhalen zijn er mooier dan die uit de mythologie? Ik ben zelf nogal fan van de Grieken en Romeinen goden. Mijn eerste ontmoeting met hen op school was het begin van een liefdesgeschiedenis, die tot op de dag van vandaag duurt. Ik heb zelfs een van mijn kinderen een Romeinse godinnennaam geschonken. Als dat geen echte liefde is…

Het is daarom geen verrassing dat ik veel boeken over het onderwerp in huis heb. Het maakt echter een groot verschil hoe de verhalen worden verteld. Waar de ene auteur een droge opsomming van godenfamilies doet, heeft de ander veel meer gevoel voor het drama en de gruwelijkheid die in de meeste verhalen verscholen ligt.

Mythos
Zomaar een scène uit de Griekse mythologie, verbeeld door Peter Paul Rubens. Kronos eet zijn kinderen op. Zoals ik al zei: gruwelijk.

Enter Stephen Fry. Hij heeft een prachtig boek geschreven, getiteld Mythos. Hierin vertelt hij de Griekse verhalen met veel sjeu. Liefde, lust, bedrog, wraak, verkrachting, moord, het komt allemaal langs. Met die typisch Engelse onderkoelde humor. Een aanrader voor iedereen die van verhalen houdt. En een ideaal museum-maatje, want heel veel van die epische verhalen zijn door de kunstgeschiedenis heen verbeeld.

 

Mythos
Lekker lezen in het lente-zonnetje. Stephen Fry’s Mythos is een heerlijke versie van de Griekse mythologie.

 

Stephen Fry, Mythos. Nederlandse editie uitgegeven door Thomas Rap

Nieuwsbrief

Wil je op de hoogte blijven van de laatste blogposts? Geen probleem. Abonneer je hier.

Feel free to share

Facebook
Twitter
Pinterest
LinkedIn
Instagram

Laat als eerste een reactie achter

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Meest recente berichten

Wordpress Social Share Plugin powered by Ultimatelysocial