Visit Page
Verder naar bericht

Frans Hals en de Modernen

Er staat een prachtige tentoonstelling op de kalender van het Frans Hals Museum. Vanaf 13 oktober is het tijd voor Frans Hals en de Modernen. De tentoonstelling draait om de invloed die Hals had op de moderne schilders uit de negentiende eeuw.

Frans Hals en de Modernen
Wat een prachtwerk. Een portret, gemaakt in de negentiende eeuw, maar met kraag uit de zeventiende. Een mooi voorbeeld van de invloed van Hals.

Herontdekking

In het lijstje van kunstenaars uit de Gouden eeuw is Frans Hals tegenwoordig een naam die al snel na Rembrandt en Vermeer valt. Toch was dat niet altijd het geval. Hals stond lange tijd bekend als een losbandig figuur. Een dronkaard, met een matig schildertalent. Zijn losse manier van schilderen kwam vooral tijdens de achttiende en begin negentiende eeuw niet overeen met wat bon-ton was in kunstenaarsland.

Frans Hals en de Modernen
Frans Hals, Lachende jongen, ca. 1625. Collectie Mauritshuis, Den Haag.

De heersende norm van de academie was strak, schilderen volgens de klassieke normen en waarden. Dat stond haaks op de losse penseelstreken die Hals erop nahield. Maar in de jaren 60 van de negentiende eeuw veranderde dit beeld. Hals werd herontdekt. Zijn losse stijl werd langzaamaan steeds meer gewaardeerd, bewonderd zelfs. Termen als ‘virtuositeit’ en ‘gedurfde penseelvoering’ vielen ineens. Het kan verkeren.

Frans Hals en de Modernen
Malle Babbe. Door Hals en Courbet. Wie schilderde wat?

Thoré

Het was met name de Franse journalist Théophile Thoré (ook bekend onder zijn pseudoniem W. Bürger) die de interesse in Frans Hals aanslingerde. Hij schreef uiterst positieve stukken over Hals in een toonaangevend Frans kunstblad in 1868. Daarna ging het snel. Hals’ werk steeg in waarde, en verzamelaars stonden opeens in de rij om een stuk van Hals aan hun collectie toe te voegen. In 1869 kreeg het Louvre haar eerste Hals, gevolgd door het Metropolitan Museum of Art in 1871. Geïnteresseerde kunstenaars kwamen vanaf het begin van de jaren 1870 naar Haarlem om daar het werk van de nieuwbakken meester live te kunnen bewonderen.

Frans Hals en de Modernen
Frans Hals, Regentessen van het Oude Mannenhuis, ca. 1664. Olieverf op doek, Frans Hals Museum, Haarlem.
Frans Hals en de Modernen
Zaalbeeld van de regentessen van Hals, met kopieën van Manet en Singer Sargent. Foto: Jolene den Boer-Eggermont

Invloed op de moderne schilderkunst

In die tijd was het Gemeentemuseum in Haarlem, voorloper van het Frans Hals Museum, net geopend. Het werd een drukte van jewelste, met mannen als Edouard Manet, Max Liebermann en John Singer Sargent die er op bezoek kwamen. Het was inmiddels gangbaar voor kunstenaars om te schrijven over hun werk en wat hen inspireerde. Vandaar dat we nu zo goed kunnen aanwijzen wat de invloed van Hals op deze grootheden is geweest. Zo schreef Vincent van Gogh bijvoorbeeld, dat hij erg gecharmeerd was van Hals. Hij noemde het een genot om zo’n Frans Hals te zien:

“(…) wat is ’t heel iets anders dan de schilderijen – er zijn er zóó veel – waar zorgvuldig alles op dezelfde wijze is gladgestreken.”

Frans Hals en de Modernen
Vincent van Gogh, Kop van een prostituee, 1885. Olieverf op doek, Van Gogh Museum Amsterdam.
Frans Hals en de Modernen
Straatrumoer. Zaalbeeld. Foto: Jolene den Boer-Eggermont. Hals tussen onder andere Manet en Van Gogh.

Tentoonstelling

De tentoonstelling Frans Hals en de Modernen gaat over die herwaardering en bewondering van Frans Hals. Werken van de Modernen worden naast die van Hals getoond, om zo de invloed van de meester te kunnen aantonen. Zo wordt inzichtelijk gemaakt hoe modern Frans Hals eigenlijk was.

Frans Hals en de Modernen
Robert Henri, Lachende jongen, 1910. Olieverf op doek, Birmingham Museum of Art, Alabama. Een van de vele vrolijk stemmende beelden in de prachtige tentoonstelling.

 

Frans Hals en de Modernen, Frans Hals Museum. 13 oktober 2018 tot en met 24 februari 2019. 

 

 

Nieuwsbrief

Wil je op de hoogte blijven van de laatste blogposts? Geen probleem. Abonneer je hier.

Feel free to share

Laat als eerste een reactie achter

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Meest recente berichten

Wordpress Social Share Plugin powered by Ultimatelysocial