Visit Page
Verder naar bericht

Twee vrienden op een eiland

Het Van Gogh Museum heeft een mooie tentoonstelling gewijd aan twee vrienden op een eiland. Vincents tijdgenoten Paul Gauguin en Charles Laval reisden eind negentiende eeuw af naar het tropische Martinique. Wat dit voor hun beider carrières heeft betekend, is te zien in Gauguin en Laval op Martinique. Te zien tot 13 januari 2019. 

Twee vrienden op een eiland
Paul Gauguin, de mangobomen, Martinique, 1887. Olieverf op doek, Van Gogh Museum, Amsterdam.

Moderne tijd

Parijs, negentiende eeuw. De geschiedenis van de kunsten wordt hier geschreven, in de hoofdstad van de moderne kunst. Parijs is bezig met een enorme transformatie. De middeleeuwse stad maakt in rap tempo plaats voor een nieuwe metropool. Het is het centrum van kunst en cultuur, muziek en theater, en van het wilde nachtleven. Avant-garde kunstenaars trekken naar buiten, om daar het dagelijks leven vast te leggen in schilderwerken.

Ontsnappen

Niet iedereen is echter blij met de nieuwe tijd. Een groep kunstenaars wordt ongelukkig van dit stadse leven. Sommige van hen ontsnappen aan de hustle and bustle van de hoofdstad, en zoeken hun heil, al dan niet tijdelijk, buiten de stad. Onder hen zijn Paul Gauguin (1848-1903) and Charles Laval (1861-1894). 

Gauguin

Na een carrière als effectenmakelaar begint Gauguin in 1883 aan het kunstenaarsbestaan. Hij oogst in zijn beginjaren wat succesjes. Zijn werk wordt een aantal keer geëxposeerd met dat van de Impressionisten. In 1886 trekt Gauguin naar het kleine Bretonse dorpje Pont-Aven. In een later stadium van zijn kunstenaarschap zal hij daar een andere weg inslaan dan de impressionistische, en kiest hij een stijl waarin dromen en visioenen hoogtij vieren.

Twee vrienden op een eiland
Paul Gauguin, Zelfportret met portret van Emile Bernard (Les misérables), 1888. olieverf op doek, Van Gogh Museum Amsterdam

Laval

Charles Laval is een kunstenaar die in eerste instantie de weg van de Franse Académie de Beaux-Arts volgt. Zijn werk wordt twee keer getoond op de Salon, de officiële tentoonstelling van de academie. Ook Laval trekt in 1886 naar Bretagne om het platteland te schilderen. Daar ontmoet hij Gauguin. Ze worden vrienden, die leren van elkaar en elkaar inspireren tot het maken van nieuw werk.

Twee vrienden op een eiland
Charles Laval, zelfportret, 1888. Olieverf op doek, Van Gogh Museum Amsterdam

Martinique

Op een dag besluiten Laval en Gauguin het Franse land tijdelijk te verruilen voor een warmer klimaat. In 1887 reizen ze af naar het Caribische eiland Martinique. Hier maken ze een serie kunstwerken, die bepalend zijn voor hun verdere carrière. Ze schilderen nu in een meer energieke, kleurrijke stijl, waarin ze het leven op het eiland en van de inwoners ervan vastleggen.

Twee vrienden op een eiland
Paul Gauguin, de mangobomen, Martinique, 1887. Olieverf op doek, Van Gogh Museum, Amsterdam.

Tentoonstelling

Gauguin en Laval op Martinique is de eerste tentoonstelling die dit aspect van het werk van Laval en Gauguin vastlegt. Er zijn een veeltal van Martinique-werken van vooral Gauguin te zien, waaronder prachtige schetsen. Die schetsen tonen goed hoe Gauguin te werk ging, en hoezeer hij werd geïnspireerd door de Martinikaanse omgeving. De werken van Laval tonen de bezoeker dat Laval niet onderdeed voor Gauguin, wat tot voor kort beweerd werd. Wat opvalt is juist een gelijkwaardigheid in kunstenaarschap. Laval overleed helaas al snel na de reis, maar de invloed van Martinique is in het latere werk van Gauguin nog duidelijk te zien. In de mooie catalogus die speciaal hiervoor uitgebracht is, kan je meer lezen over het belang van deze reis.

Twee vrienden op een eiland
Prachtige schetsen van Gauguin, gemaakt op Martinique. Paul Gauguin, Schets met meedere figuren, bloemen en dieren, 1887. Zwart krijt, potlood, inkt en waterverf op papier. Privécollectie.
Twee vrienden op een eiland
Charles Laval, Landschap op Martinique, 1887. Olieverf op doek, Van Gogh Museum, Amsterdam.
Twee vrienden op een eiland
De invloed van Martinique op het latere werk van Gauguin bleef duidelijk zichtbaar.

 

Gauguin en Laval op Martinique.  Van Gogh Museum, 5 oktober 2018 – 13 januari 2019. 

Nieuwsbrief

Wil je op de hoogte blijven van de laatste blogposts? Geen probleem. Abonneer je hier.

Feel free to share

Laat als eerste een reactie achter

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Meest recente berichten

Wordpress Social Share Plugin powered by Ultimatelysocial