Visit Page
Verder naar bericht

Metahaven

Voor veel mensen is videokunst een lastige categorie. Het aanbod in musea is vaak te conceptueel voor de gemiddelde bezoeker. Ook ik loop, moet ik bekennen, vaak (te) snel langs een videowerk. Hoe anders was dit vorige week bij mijn bezoek aan het Stedelijk, waar een tentoonstelling van Metahaven te zien is. 

Nederlands collectief

Metahaven is een Nederlands collectief, waarvan de kern bestaat uit Vinca Kruk en Daniel van der Velden. Ze combineren diverse disciplines in hun uitingen. Metahaven vermengt film, design, installaties en tekst. Hun werk gaat met name over beeldvorming, met een belangrijke rol voor het internet en propaganda. Waarvan akte in Metahaven: EARTH, hun eerste museale tentoonstelling in het Stedelijk.

metahaven
Metahaven, Hometown.

The Sprawl

Dat mensen vaak niet het geduld kunnen opbrengen een hele film uit te kijken, weet ook Metahaven. De installatie The Sprawl: Propaganda about Propaganda (2016) speelt hierop in. Deze 70 minuten-durende documentaire gaat over de duistere kant van het internet en social media. Aan de hand van recente crises zoals het conflict tussen Rusland en Oekraïne wordt een beeld geschetst van hoe er op internet propaganda bedreven wordt. En hoe wij daar onbewust een rol bij spelen.

The Sprawl is in het Stedelijk opgesteld als een installatie, bestaande uit zuilen met daarop gemonteerde beeldschermen. De film bestaat uit verschillende soorten beeldmateriaal. Bosrijke landschappen worden ruw ondersneden door beelden geplukt van het internet.

metahaven
Een fragment uit Metahavens The Sprawl (2015)

De schermen vertonen dezelfde film, maar op een ander moment. Zo zie je als kijker dus tegelijkertijd verschillende momenten uit The Sprawl. Lekker efficiënt, wellicht. Maar tegelijkertijd ontstaat er daardoor ook een nieuwe dynamiek tussen de beelden. Doordat er meer verbanden gelegd kunnen worden, blijft je inderdaad langer zitten. De film bekijken wordt zodoende een ervaring, waar een actieve rol voor de beschouwer is weggelegd.

Metahaven
Een fragment uit The Sprawl (2015)

Vijf zalen

Metahaven: EARTH is verdeeld over vijf zalen. In elke zaal stap je een nieuwe sfeer binnen. Je komt steeds weer in een nieuw beeldverhaal terecht, wat bijdraagt aan het internet-gevoel van zappen tussen verschillende soorten beeldmateriaal. Metahaven’s nieuwste film Eurasia (Questions on Happiness), gemaakt in opdracht van onder andere het Stedelijk, is er ook te zien.

Metahaven
De opstelling van Metahaven – Eurasia (Questions of Happiness) in het Stedelijk.

De tentoonstelling is te bezoeken tot en met 24 februari 2019. De thematiek is niet gemakkelijk en geeft zichzelf niet zo maar prijs. Maar als je even de tijd neemt, loop je het Stedelijk uit met een schat aan nieuwe inzichten.

 

 

 

 

Nieuwsbrief

Wil je op de hoogte blijven van de laatste blogposts? Geen probleem. Abonneer je hier.

Feel free to share

Laat als eerste een reactie achter

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Meest recente berichten

Wordpress Social Share Plugin powered by Ultimatelysocial