Visit Page
Verder naar bericht

Maestro van Wittel


Gastredacteur Frank Wegman ging op pad naar het Kunsthal KAdE in Amersfoort, waar hij aanwezig was bij de perspreview van de nieuwe tentoonstelling Maestro van Wittel – Hollandse meester van het Italiaanse stadsgezicht. Lees je mee?

Met een mooi winterzonnetje in de rug toog ik richting het Eemplein in Amersfoort voor de persbijeenkomst van de nieuwe tentoonstelling Maestro van Wittel – Hollandse meester van het Italiaanse stadsgezicht. Deze Hollandse meester was wereldberoemd, maar bleef in thuisland Nederland bij velen onbekend.

Maestro Vanvitelli

Caspar Adriaenszoon van Wittel (1653-1736) werd geboren in Amersfoort. Hij was een leerling van Matthias Withoos, die op zijn beurt was opgeleid op de schildersschool van Jacob van Campen.

In 1673 vertrok hij op zijn twintigste naar Italië en verwierf daar naam en faam. Hij keerde niet meer terug naar zijn geboorteland. Van Wittel liet zich zelfs ‘hernamen’ met het welluidende Gaspare Vanvitelli. De Italianen roemden en eerden deze Hollandse meester.

Maestro Vanvitelli schilderde steden als Rome, Napels en Venetië. Dit deed hij tot in de kleinste details, en beïnvloedde daarmee vele beroemde Italiaanse schilders van stadsgezichten. Tegenwoordig bevindt het overgrote deel van zijn oeuvre zich in Italiaanse, Engelse en Spaanse collecties.

Tentoonstelling

Maestro van Wittel – Hollandse meester van het Italiaanse stadsgezicht komt tot stand door een samenwerking tussen Kunsthal KAdE en Museum Flehite. Met deze tentoonstelling eren deze twee instituten de in Nederland vrijwel onbekende meester met een groot retrospectief. Het plaatst zijn omvangrijke oeuvre in de context van zijn Nederlandse leerperiode en toont zijn invloed op de latere Italiaanse vedutisten. Normaal gesproken bevinden zich in Nederland slechts enkele tekeningen en de gouache Gezicht op Amersfoort.

Maestro van Wittel
Rondleiding tijdens de persbijeenkomst van de tentoonstelling Maestro van Wittel – Hollandse meester van het Italiaanse stadsgezicht in Kunsthal KAdE in Amersfoort.

De tentoonstelling in Kunsthal KAdE omvat circa 45 schilderijen en gouaches en zo’n 30 tekeningen van Van Wittel. Daarnaast zijn er ook nog circa 30 schilderijen en tekeningen van andere Hollandse en Italiaanse meesters te bezichtigen. Ook verschijnt er een prachtig uitgevoerde catalogus (in zowel Engels als Nederlands), waarbij het voor het eerst is dat er in deze talen een monografisch boek over de kunstenaar verschijnt.

Hans Wilschut

Wat de tentoonstelling extra interessant maakt is de inbreng van fotograaf Hans Wilschut uit Rotterdam. In het kader van de tentoonstelling werd hij gevraagd om in het spoor van Casper van Wittel een aantal van de plekken in Rome, Napels, Venetië en Amersfoort te fotograferen die van Wittel veelvuldig vastlegde. Sommige van de plekken zijn in essentie hetzelfde gebleven, een aantal is volledig getransformeerd. Zoals van Wittel graag het toentertijd hedendaagse stadsgewoel in zijn stadsgezichten opnam, laat Wilschut de mens van nu in iconische settings zien.

Hans Wilschut was bij de presentatie aanwezig en wist daar menigeen te boeien met zijn vaak komische ‘verhaling’ van de capriolen die hij moest uithalen om een vergelijkbaar perspectief te kunnen tonen. immers is er in ruim 300 jaar natuurlijk wel wat veranderd. Hoe zich deze vergelijking toont is uiterst beeldend, waarvan hierbij enkele voorbeelden.

Maestro van Wittel
Stadsgezicht in Venetië: Het San Marco plein. Door Van Wittel geschilderd.
Het plein, ditmaal gefotografeerd door Hans Wilschut.
Maestro van Wittel
Venetië, gezien door Hans Wilschut.
Maestro van Wittel
Venetië in de tijd van Van Wittel.

Als U toch de tijd neemt om de dag naar genoegen in te vullen, vergeet dan niet om de oude stad te bezoeken. En vergeet vooral niet de dag af te sluiten met een heerlijke maaltijd in restaurant Merlot. Dit ligt precies tegenover Kunsthal KAdE, aan de andere kant van de Eem. Kan niet missen en heerlijk!

Maestro van Wittel – Hollandse meester van het Italiaanse stadsgezicht. 26 januari 2019 – 5 mei 2019. Kunsthal KAdE, Amersfoort.

Nieuwsbrief

Wil je op de hoogte blijven van de laatste blogposts? Geen probleem. Abonneer je hier.

Feel free to share

4 Comments

 1. Thea Oudmaijer Thea Oudmaijer

  Leuk stuk geschreven door Frank!
  Dank je wel.
  Erg interessant de schilderijen naast de foto’s van Van Wittel te zien.

  • Dat geeft zeker een geweldig effect, zo door de eeuwen heen de gebouwen met elkaar vergelijken.

 2. Eef Eef

  Wat leuk om de foto’s en de werken zo naast elkaar te zien!

  • Ja, ziet er goed uit! Dank aan Frank Wegman voor de mooie reportage in woord en beeld.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Meest recente berichten

Wordpress Social Share Plugin powered by Ultimatelysocial