Visit Page
Verder naar bericht

Rembrandt’s Social Network

Als je van de kunst van de Gouden Eeuw houdt, kan het je bijna niet zijn ontgaan. 2019 is uitgeroepen tot Rembrandt en de Gouden Eeuw-jaar. Ter ere van het 350e sterfjaar van de grote meester worden door heel Nederland prachtige tentoonstellingen georganiseerd. Een daarvan, Rembrandt’s Social Network, start in Rembrandt’s voormalige woning Het Rembrandthuis.

Iedereen heeft vrienden nodig. Dat was in de tijd van Rembrandt blijkbaar niet anders, zo wordt verteld in de tentoonstelling Rembrandt’s Social Network. Museum Het Rembrandthuis trapt hiermee het Rembrandtjaar 2019 af. Centraal staan Rembrandts vrienden, onderverdeeld in verschillende categorieën. Je vindt er zijn Jeugdvrienden, Bloedvrienden, Kunstenaarsvrienden, Kunstkenners en Vrienden in tijden van nood.

Rembrandt's Social Network
Het uitvoerige netwerk van Rembrandt, duidelijk gemaakt op een van de muren van het Rembrandthuis.

Netwerker

Hoewel de term sociaal netwerk misschien wat ver reikt voor de zeventiende eeuw, wordt al snel duidelijk dat zelfs een meesterschilder als Rembrandt mensen nodig heeft die het goed met hem voor hebben. Het beeld van het eenzame genie zoals we dat vaak bij grote kunstenaars in ons hoofd hebben, wordt daarmee teniet gedaan. Sterker nog, Rembrandt blijkt een netwerker avant la lettre. Hij zet zijn vrienden en familie maar wat graag in om aan opdrachten en financiële middelen te komen.

Rembrandtjaar 2019

helpende handen

Zo is jeugdvriend en collega-schilder Jan Lievens belangrijk voor hem in het begin van zijn carrière. Zijn vrouw Saskia van Uylenburgh en haar familie spelen een belangrijke rol voor het stijgen van Rembrandts sociale en economische status. Later helpen kunstverzamelaars Jan Six en Abraham Francen hem om zijn hoofd boven water te houden. De laatste wordt na Rembrandts dood zelfs de voogd van zijn dochter Cornelia. Dat mag een vriend heten.

Rembrand't Social Network
Een portret van Rembrandt door collega en vriend Jan Lievens.

Titus

Een van de meest bijzondere werken die in Rembrandt’s Social Network te zien zijn, is een intiem portret van zijn zoon Titus. Waar we de portretten van Rembrandt vaak typeren als statige poses met dikke verfbehandeling, valt Portret van Titus (ca. 1660) op om een heel andere wijze. We zien een ietwat onderuit gezakte Titus, dan 19 jaar oud. De hand op de kin en het kleine lachje rond zijn mond versterken zijn nonchalante houding. De verf zit dun op het doek, op sommige plekken zie je de ondergrond doorschijnen. Het portret is voor Rembrandts doen heel losjes geschilderd, en typeert volgens Hoofd Collecties Epco Runia Rembrandts omgang met zijn vrienden en familieleden: informeel en ontspannen. Ook het beeld van Rembrandt als norse vader kan, in ieder geval voor dit moment, in de prullenbak.

Rembrandt's Social Network
Rembrandt van Rijn, Portret van Titus, ca. 1660. Olieverf op doek, 81,3 x 68,7 cm. The Baltimore Museum of Art.

Rembrandt’s Social Network, Rembrandthuis, 1 februari tot en met 19 mei 2019. 

Nieuwsbrief

Wil je op de hoogte blijven van de laatste blogposts? Geen probleem. Abonneer je hier.

Feel free to share

Laat als eerste een reactie achter

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Meest recente berichten

Wordpress Social Share Plugin powered by Ultimatelysocial