Visit Page
Verder naar bericht

Kunstlezingen

Kunstwerken bekijken en bespreken

Ik organiseer leerzame, maar vooral onderhoudende kunstlezingen voor kleine groepen kunstliefhebbers. Ik noem ze ook wel kunstpraatjes, omdat dat een stuk gezelliger klinkt. Je hebt geen voorafgaande kennis nodig om deze praatjes te kunnen volgen. 

We gaan het hebben over een bepaald onderwerp, een kunststroming, periode of kunstenaar. Er komt veel beeldmateriaal voorbij en er is ruimte voor vragen. Een kunstpraatje bij je thuis gaat natuurlijk gepaard met een lekker hapje en drankje. Of een fijne koffie verkeerd, mag ook.

NIEUW! ER ZIJN NU OOK ONLINE KUNSTLEZINGEN. TE VOLGEN VIA JE COMPUTER, TABLET OF TELEFOON. Een online kunstlezing kan je op elke plek in je huis bijwonen. En ook nog eens geheel volgens de richtlijnen van het RIVM.

Er zijn kunstlezingen in twee categorieën: bijbelse verhalen en mythologische verhalen

 

Bijbelse verhalen

 

*Pasen, Hemelvaart en Pinksteren

Goede vrijdag, Pasen, Hemelvaart, Pinksteren. Leuk, die vrije dagen, maar weet je eigenlijk wat ze inhouden? Hint: het heeft te maken met het christelijke geloof. Ik vertel je er alles over in dit kunstpraatje. Deze lezing is uitermate geschikt voor de maanden april en mei.

In ruim een uur ben je helemaal op de hoogte van de laatste periode van Jezus op aarde. En passant spijker je gelijk je kunsthistorische kennis bij. Ik vertel je namelijk ook allerlei details over de ontwikkeling in de kunstgeschiedenis, van de middeleeuwen tot aan de barok. 

Online kunstlezing over pasen, hemelvaart en Pinksteren
El Lavatorio, Tintoretto. Zie jij waar dit werk over gaat?

Online paaslezing voor kinderen
Data: Op aanvraag online in APRIL EN MEI 2020
Kosten: EUR. 12,50 per huishouden. Minimaal 4, maximaal 10 huishoudens per lezing
Informatie: jolene@spoonful-of-art.nl

*Online paaslezing voor kinderen

De korte versie van bovenstaande kunstlezing, speciaal geschikt voor kinderen vanaf 8 jaar. De nadruk ligt op het paasverhaal. Lees er hier meer over. 

online paaslezing voor kinderen
Dit joekelstuk van het laatste avondmaal is te zien in het Prado in Madrid.

Online paaslezing voor kinderen
Data: Op aanvraag tussen 3 april – 14 april 2020
Kosten: EUR. 5,– per huishouden 
Informatie: jolene@spoonful-of-art.nl

*Er was eens – Genesis

We gaan een uur lang meesterwerken bekijken in dit leuke praatje over het eerste bijbelboek van het oude testament. In Genesis staan veel bijzondere verhalen. Wellicht zijn het de verhalen die je het beste kent. Des te leuker om ze langs te zien komen, verbeeld door meesters uit de kunstgeschiedenis. . Na dit praatje ken jij ze op je duimpje. 

Er was eens – Genesis in kunstwerken
Data: Op aanvraag 
Kosten: EUR. 12,50 per huishouden. Minimaal 4, maximaal 10 huishoudens per lezing
Informatie: jolene@spoonful-of-art.nl

*Heilige Maria in de kunst

Wie kent de naam Maria niet? Natuurlijk brengen we haar in verband met God en Jezus. Vele kerken zijn gevuld met haar beeltenis. Maar hoe liep haar leven eigenlijk, buiten dat van haar zoon om? Zij maakte zelf ook heel wat mee, zo staat geschreven. En daar zijn prachtige meesterwerken van gemaakt. Van Anna en Joachim tot Maria Hemelvaart

Na een mooi online uur weet jij veel meer van deze zo belangrijke bijbelse vrouw. 

Maria in kunstwerken

Data: Op aanvraag online
Kosten: EUR. 12,50 per huishouden. Minimaal 4, maximaal 10 huishoudens per lezing
Informatie: jolene@spoonful-of-art.nl

*Het kerstverhaal in kunstwerken

De bijbel is een van de belangrijkste bronnen voor de westerse kunst. Hele kerken hangen vol met de meest prachtige stukken waar christelijke onderwerpen centraal staan. Een van de bekendste is natuurlijk het kerstverhaal. Neem bijvoorbeeld de annunciatie, zoals de aankondiging van de geboorte van Jezus aan Maria heet. Alleen al daarvan zijn talloze werken gemaakt.

In deze december-kunstlezing vertel ik je het kerstverhaal aan de hand van bekende én minder bekende kunstwerken. Uiteraard met kerstkransjes erbij.

Kunstpraat
Een van mijn favoriete annunciaties. Kijk hoe Maria lekker vroom een boekje zit te lezen. Komt er opeens een engel aan die haar vertelt dat ze een kind gaat krijgen. Atelier van Robert Campin, Annunciatie (middenpaneel van het Merode-triptiek), ca. 1427-1432. Olieverf op paneel, 64 x 63 cm. Metropolitan Museum of Arts, New York.

Het kerstverhaal in kunstwerken
Data: Op aanvraag
Kosten: Online: EUR. 12,50 per huishouden. Minimaal 4, maximaal 10 huishoudens per lezing
Informatie: jolene@spoonful-of-art.nl

Mythologische verhalen

Evenals de bijbel zijn de mythologische verhalen van de oude Grieken en Romeinen een enorme inspiratiebron voor kunstenaars geweest. En die verhalen zijn nog altijd immens populair, zo blijkt ook uit het verkoopsucces van het boek Mythos van Stephen Fry. Maar is het niet nog leuker om deze prachtige verhalen te horen aan de hand van die vele meesterwerken uit de kunstgeschiedenis? Ik heb een aantal praatjes voor je klaarstaan.

*Daar boven op die berg – de goden op de Olympos

Leer alles over Gaia, Kronos, en de geboorte van de twaalf Olympische goden. In een uur maak je kennis met deze belangrijkste goden uit de Griekse mythologie, en leer je hun Romeinse namen. Ik toon je ook hun attributen, zodat je ze voortaan altijd herkent op schilderijen.

De geboorte van Afrodite
Alexandre Cabanel, Birth of Venus, 1863. Olieverf p doek, 130 × 225 cm. Musée d’Orsay, Parijs.

Data: Op aanvraag
Kosten: Online: EUR. 12,50 per huishouden. Minimaal 4, maximaal 10 huishoudens per lezing
Informatie: jolene@spoonful-of-art.nl

*Metamorfosen

Ovidius schreef de fantastische Metamorphosen. Verhalen over bijzondere transformaties. Zoals die van Narcissus en Echo. Of de gedaanteverwisseling van Actaeon in een hert. Of die van Io in een koe. Gedaanteverwisselingen vol humor en drama, meesterlijk verbeeld door grote kunstenaars. In een uur laat ik je prachtige werken zien. En vertel ik je de verhalen die erbij horen. 

Narcissus, naamgever van narcissen
John William Waterhouse, Echo and Narcissus, 1903. Olieverf op doek, 109,2 x 189,2 cm. Walker Art Gallery, Liverpool.

Metamorfosen
Data: Op aanvraag 
Kosten online: EUR. 12,50 per huishouden. Minimaal 4, maximaal 10 huishoudens per lezing
Informatie: jolene@spoonful-of-art.nl

 
Technische specificaties online kunstlezingen:
Er zijn geen ingewikkelde inlogprocedures nodig voor deze kunstlezingen. Je hoeft slechts een aantal keren op een link te klikken. Maar je moet wel op een computer de laatste versie van ofwel Firefox ofwel Chrome gebruiken. Op een iPad of telefoon kun je ook via een gratis te downloaden app kijken.
 
Mocht je onzeker zijn over hoe in de kamer te komen: geen zorgen! Ik bied de mogelijkheid van te voren met je te testen of het gaat lukken. En ik kan je waar nodig assisteren via een telefoongesprek.

SaveSave

Meest recente berichten

Wordpress Social Share Plugin powered by Ultimatelysocial