Visit Page
Verder naar bericht

Kunstpraatjes

Praatjes over kunst

Ik organiseer informatieve, maar vooral onderhoudende praatjes over kunst voor kleine groepen kunstliefhebbers. We gaan het hebben over een bepaalde stroming, periode of kunstenaar. Er komt veel beeldmateriaal voorbij en er is ruimte voor discussie. Dit alles gaat natuurlijk gepaard met een lekker hapje en een goed glas wijn. Of een fijne koffie verkeerd, mag ook.

Het leven van Christus, verteld in kunstwerken

Goede vrijdag, Pasen, Hemelvaart, Pinksteren… Leuk, die vrije dagen,  maar weet je eigenlijk wat ze inhouden? Hint: het heeft te maken met het christelijke geloof, en wel met Jezus Christus. Ik vertel je er alles over in een nieuw kunstpraatje. In ruim een uur ben je helemaal op de hoogte van het volwassen leven van Christus, zijn laatste dagen en het vervolg daarop. En passant spijker je gelijk je kunsthistorische skills bij.

Kunstpraatjes
Rembrandt, Hoofd van Christus.

Het leven van Christus in kunstwerken
Data: Op aanvraag
Kosten: Op aanvraag
Informatie: jolene@spoonful-of-art.nl

Het kerstverhaal in kunstwerken

De bijbel is zonder twijfel een van de belangrijkste bronnen voor de westerse kunst. Hele kerken hangen vol met de meest prachtige stukken waar christelijke onderwerpen centraal staan. Een van de bekendste: het kerstverhaal. Neem de annunciatie, zoals de aankondiging van de geboorte van Jezus aan Maria in een woord heet. Alleen al daarvan zijn talloze voorbeelden bekend. In deze toepasselijke december-editie van kunstpraat vertel ik je de lange versie van het kerstverhaal aan de hand van bijzondere, bekende én minder bekende kunstwerken. Uiteraard met kerstkransjes erbij.

Kunstpraat
Een van mijn favoriete annunciaties. Kijk hoe Maria lekker vroom een boekje zit te lezen. Komt er opeens een engel aan die haar vertelt dat ze een kind gaat krijgen.
Atelier van Robert Campin, Annunciatie (middenpaneel van het Merode-triptiek), ca. 1427-1432. Olieverf op paneel, 64 x 63 cm.
Metropolitan Museum of Arts, New York.

Het kerstverhaal in kunstwerken
Data: Op aanvraag
Kosten: Op aanvraag
Informatie: jolene@spoonful-of-art.nl

Mythologische verhalen, verteld in kunstwerken

Evenals de bijbel zijn de mythologische verhalen van de oude Grieken en Romeinen een enorme inspiratiebron voor kunstenaars geweest. En die verhalen zijn nog altijd immens populair, zo blijkt ook uit het verkoopsucces van het boek Mythos van Stephen Fry. Maar is het niet nog leuker om deze prachtige verhalen te horen aan de hand van die vele meesterwerken uit de kunstgeschiedenis? Ik heb een aantal praatjes voor je klaarstaan.

De oorsprong van de Olympische Goden
Leer alles over Gaia, Kronos, en de geboorte van de twaalf Olympische goden. In een uur maak je kennis met deze belangrijkste goden uit de Griekse mythologie, en leer je hun Romeinse namen. Ik toon je ook hun attributen, zodat je ze voortaan altijd herkent op schilderijen.

Data: Op aanvraag
Kosten: Op aanvraag
Informatie: jolene@spoonful-of-art.nl

De geboorte van Afrodite
Alexandre Cabanel, Birth of Venus, 1863. Olieverf p doek, 130 × 225 cm. Musée d’Orsay, Parijs.

Metamorfosen
Ovidius schreef de fantastische Metamorphosen, verhalen van bijzondere transformaties. Zoals die van Narcissus en Echo. Of de gedaanteverwisseling van Actaeon in een hert, of Io in een koe. Gedaanteverwisselingen voor humor en drama, meesterlijk verbeeld door grote kunstenaars uit de kunstgeschiedenis. In een uur laat ik je prachtige werken zien.

Data: Op aanvraag
Kosten: Op aanvraag
Informatie: jolene@spoonful-of-art.nl

Narcissus, naamgever van narcissen
John William Waterhouse, Echo and Narcissus, 1903. Olieverf op doek, 109,2 x 189,2 cm. Walker Art Gallery, Liverpool.

SaveSave

Meest recente berichten

Wordpress Social Share Plugin powered by Ultimatelysocial